Slow Food: το κίνημα της εποχής


Slow Food: το κίνημα της εποχής

 Ο διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ζερβός μας μαθαίνει όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το slow food.

Οι περισσότεροι και περισσότερες καταλήγουμε να τρώμε γρήγορα και χωρίς επίγνωση. Το slow food είναι η απάντηση στο fast food. Σημαίνει να ζεις μια ήρεμη ζωή ξεκινώντας από το τη διαδικασία της τροφής.

Ένα κομμάτι στην απόλαυση του φαγητού ξεκινάει από το μάσημα. Γι ‘ αυτό μας αρέσουν περισσότερο τα κριτσινιστά και τα φαγητά που μασάμε και γι’ αυτό δεν τα πολτοποιούμε ή τα κάνουμε σούπα. Έχουμε περισσότερο την αίσθηση ότι τρώμε όταν μασάμε παρά όταν απλά καταπίνουμε. Το στόμα μας απολαμβάνει την αλλαγή στην υφή και στις γεύσεις, καθώς μασάμε και παράλληλα με την ευχαρίστηση έχουμε και μεγαλύτερο θρεπτικό όφελος. Μασώντας καλά την τροφή μας και με τη βοήθεια του σάλιου τα ένζυμα επιδρούν στην τροφή βοηθώντας στην καλύτερη πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Καταπίνοντας την τροφή σχεδόν αμάσητη, πάμε αντίθετα στη σωματική διατροφική μας σοφία. Το σώμα μας έχει καλύτερη θρέψη με μικρότερη ποσότητα τροφής. Τρώγοντας αργά χορταίνουμε γρηγορότερα. Η τροφή περνώντας στο στομάχι και το λεπτό έντερο δίνει τα αντίστοιχα ορμονικά ερεθίσματα, τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα, της διατροφικής επάρκειας και πληρότητας. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για την ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας. Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να τρώει αργά.

Βρες τον τρόπο
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθουμε να κάνουμε παύσεις και να καθυστερούμε τη διαδικασία του φαγητού:

  • παύση πριν την έναρξη του γεύματος. Παρατήρησε καλά την τροφή σου, τα σχήματα, τα χρώματα, την υφή της.
  • κάνε μια μικρή προσευχή και νιώσε ευγνώμων για την τροφή που έχεις μπροστά σου.
  • πριν αρχίσεις το γεύμα κάνε μια παύση, μύρισε το άρωμα του φαγητού και φαντάσου πως η θρέψη έχει ήδη αρχίσει και μόνο από την οσμή.
  • φάε όπως ένας γευσιγνώστης δοκιμάζει το κρασί. Πρώτα μύρισε την τροφή και απόλαυσε το μπουκέτο των αρωμάτων. Έπειτα δοκίμασε μια μικρή μπουκιά. Περίστρεψε τη μπουκιά σου σε όλο το στόμα σου και απόλαυσέ την. Τι συστατικά μπορείς να διακρίνεις. Μάσησε αργά και έπειτα κατάπιε τη μπουκιά. Βάλε λίγο νερό στο στόμα σου να ξεπλύνεις τον ουρανίσκο σου. Όταν το
  • στόμα σου είναι άδειο από τροφή και γεύση, επανέλαβε την ίδια διαδικασία.
  • Αν παρατηρήσεις ότι τρως χωρίς να γεύεσαι την μπουκιά σου, σταμάτησε και επικεντρώσου πάλι στην τροφή σου.
  • Μάσησε την τροφή σου τουλάχιστον 15-30 φορές πριν την κατάποση. Όσο μεγαλύτερη πείνα νιώθεις, τόσο περισσότερο μείνε στη διαδικασία της πολλαπλής μάσησης. Παρατήρησε πώς διαφοροποιείται το αίσθημα της πείνας.
  • Πίνε αργά. Όταν καταπίνουμε γρήγορα τα υγρά, δεν τα απολαμβάνουμε με αποτέλεσμα να πίνουμε περισσότερο. Κράτησε τη γουλιά για λίγα δευτερόλεπτα στο στόμα σου πριν την κατάποση. Εναλλακτικά, ανά τακτά διαστήματα να αφήνεις από τα χέρια σου το ποτήρι.
  • Να αφήνεις στο πιάτο το πιρούνι και το μαχαίρι μέχρι να αδειάσει το στόμα σου. Απόλαυσε την μπουκιά σου και έπειτα πέρνα στην επόμενη αργά.
  • Τέλος, προσπάθησε να φας με το αντίθετο χέρι από αυτό χρησιμοποιείς συνήθως. Είναι σίγουρο διασκεδαστικό και σαφώς θα φας πολύ πιο αργά!

     

Είναι το νέο κίνημα
Σαφώς όλη η παραπάνω διαδικασία αποκτά άλλη οντότητα όταν αυτό το οποίο καταναλώνουμε έχει εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που πιστοποιούν μια άριστη ποιότητα και υψηλή θρεπτική αξία. Το slow food είναι μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση με κεντρικό άξονα την τροφή, στην οποία παντρεύονται η γαστρονομία, η οικολογία, η ηθική και η απόλαυση. Η slow food υποστηρίζει τρεις βασικές αξίες σε σχέση με την τροφή:
-το καλό: η τροφή να είναι φρέσκια, γευστική, στην εποχή της και να προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς.
-το καθαρό: οι διαδικασίες παραγωγής και κατανάλωσης της τροφής να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον, τα ζώα και την υγεία.
- το δίκαιο: λογικές τιμές στα παραχθέντα προϊόντα με δίκαιους όρους και υποστήριξη των μικρών παραγωγών.
Συνολικά οι επιλογές των καταναλωτών μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που η τροφή καλλιεργείται και παράγεται. Ας δούμε τους εαυτούς μας ως συμπαραγωγούς που θα ενημερώνονται για το πού και πώς έχει παραχθεί η τροφή και ενεργητικά θα υποστηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς. Μ’ αυτό τον τρόπο γινόμαστε τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας διαμορφώνοντας ένα νέο διατροφικό σύστημα αξιών που προάγουν την υγεία και προστατεύουν το περιβάλλον.

Η τροφή αποτελεί τη βασικότερη μορφή αυτοφροντίδας. Γι αυτό ας προσφέρουμε στον εαυτό μας θρεπτικότερη τροφή, στις ιδανικότερες συνθήκες, με όλη μας την προσοχή στην απόλαυσή της.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Slow Food και να μιλήσετε στον Κωνσταντίνο Ζερβό στο http://www.nutritiontreatment.gr
 

Tags Slow, Food, Δίαιτα, Διατροφή, Κινημα, Διαιτολογος, Κωνσταντίνος, Ζερβός


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2727 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4609 s // Total time: 2.7336 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X